17.12.08

PaNoRaMa HaRi iNi

Salam sejahtera...

Hari ini tercapai jugak salah satu azam nak mengabadikan panorama di salah satu tempat yg sentimental bagi aku. Kat sinilah dari kecik aku dok melilau dan mengasah bakat jadi petani. Walaupun agak kurang menjadi, tapi auranya tetap rasa gak. Maksudnya, walopun aku tak selesaikan rutin persawahan, at least bab2 angkat baja ngan tabur baja neh, bereh. Hihi. Berbekalkan kamera pinjam dari saudara tunggalku, inilah hasil yang aku dapat. Dan memang aku pasang niat dari mula aku start enjin keta utk tayang panorama neh kat kamu, kamu dan kamu yg sudi menghayatinya.

Oh ya! Sengaja aku tak edit panorama2 tuh sebab nak bagi nampak real gitu. [sebenarnya]Er..tambahan pulak kat pc aku neh takdak potosop, malaslah aku nak bukak plak laptop semata2 nak mengedit panorama yg dah sedia indah neh [er..maksud aku panorama tu yg cantik, bukan cara gambar diambil]. Psst..sebab tu aku lom buat2 lagi header yg aku janji ngan seorang sahabat blogger itu hari, malunyer.

Oklah, tanpa membuang masa kita saksikanlah panorama ciptaan ALLAH S.W.T. Subhanallah!

". __o__ ."

Ini panorama tatkala baru sampai bendang. PakTeh aku tgh bubuh baja dalam tong. Er..sila abaikan tangan yg turut menyebok tuh. Eeeoo..

shoot yang nampak mandom. Tapi mungkin sebab panorama petang cenggitu kot. Huhu..


Kegigihan sorang pak tani. Pertanian adalah perniagaan. Er..sila abaikan bayang2 yg selalu menghantui itu. Eoow..


Opss.. panorama tambahan. Kaki pancing. Oh ya, kezen aku yg berbaju putih tu memang hantu pancing. Kadang2 takder umpan pun, gaya jer lebih. Macam tadi. Huaa..


Panorama dari sudut terpencil. Agak2 posisi macamana aku time snap gambo neh. Adehh..

Walopun mungkin dikatakan syok sendiri, tapi aku paling taksub dengan panorama yg diambik neh. Ntah, macam ada sesuatu. Rasanya sampai bila aku akan dapat terus menyaksikan keindahannya. Wuu..


Wooii!!.. dah dekat maghrib masih lagi berkubang. Jenuh aku dok menempik ajak naik. Degil tuh bebudak kacang soya neh. Haish..

_____
T.a.M.a.T

22 comments:

Mr PenyuBiru said...

Subhanallah..cantiknye panorama..

yg gambor last yg mandi tu, ko ke? ehehe..

izinni said...

ohhh sangat suka panorama bendang. satu hari nanti nak bawak anak2 gi bendang ... biar depa tengok sendiri susah senang orang nak tanam padi .. idak ler bila makan asyik tak abih je ...

KAMATO said...

cantik panorama tu

Aku Bukan Bidadari said...

errr errr nih kat ner nih? mcm ku kenal lokasi ini.. ececechh

Sastri said...

damainya panorama bendang ni... tenang je rasa di hati...

Tyra said...

waw... terkesima.

gmbr no 5.. meniarap eh amik gmbr tuh? ke mencangkung?

achik said...

chanteknya panorama2 tu.. bestnya kalau dapat duk kat kawasan bendang.. damai je.. :)

MasNurin said...

tang mana tu? Tambun tulang ker Kuala Perlis?

Mak Su said...

indahnyaaa panorama

zino said...

panorama yg cantik.. sesekali bila ke sg besar selangor rumah kakak dapat le melihat panorama macam tu.. sawah yg terbentang luas..

DrSam said...

salam,

pemandangan hijau dan terbentang luas kawasan kampung dan sawah pagi memang mendamaikan hati. Saya paling suka. Tapi kat kampung saya (ganu) dah kurang pemandangan seperti itu. sedih.

Cantik gambar-gambar tu.

mudin001 said...

Nice shots there. Great job!

hayad said...

bestnye. tingin nak berkubang kt ctu deen. nk g ikot ko blk kg leh?ehe

Pa'chik said...

errr... tak nampak pun muka ang masa aku pi ari tu... ekekeke...

DeeN said...

PeNYu: Habis kalo aku mandi, sapa plak yg amik gambo tuh. HaHa..

KaK HaS: Teringat iklan; satu butir beras adalah setitis keringat petani [rasanya camtuhlah kot dialognyer]. Hehehe...

KaMa, aCHiK, MaK Su,SaS,ToK MuDiN: Hehe .. Alhamdulillah. Kurniaan Yang Maha Esa.

TiaRa: Ececeeece.. kenal ek? Hukhuk .. pemes sungguh. Haha.

TiRaH: Er..posisi mencangkung lebih tepat. Hehe..

MaS: Dua2 pon bukan. Itu dekat2 ngan sanglang. Hehe..

PaK ZiNo: Tu la, kalo kat KL memang payah dapat, kan, kan ... hehe..

DR SaM: W'salam. Kat kg saya pon tak banyak tempat yg masih 'dara pingitan'. Banyak yg tercemar gak. Huhu..

DaYaH: Sungguh ka hang sudi mai? Aku tak kisah. Kecik tapak tangan, stadium Utama Kangaq aku tadahkan. Hehe .. [sungguh neh].

Pa'CHiK: Erk! Time tuh aku dah masuk tempat persembunyian la, pokcik. Sbb tu tak nampak. Hehe.. :p

Pa'chik said...

hang balik duk kat kampung ka la ni?

DeeN said...

Pokcik: Ha ah. Skang neh aku 'penjaga' [baca: pelepak] kampung aku. HaHaHa.. best gak. ;]

hayad said...

kalo bebile hg terasa nk blk kg, bgtau ler... (sungguh neh). teman nak sangat mandi kt tali ayaq! hehehe

Anonymous said...

tumpang tanya skit.sjak kebelakangan ni,sy byk wt dosa yg melibatkan pride.tp sy xrasa bersalah pn.apa patut sy wt ye?

Water Lily said...

Salam.Ni rumah Deen ngan cat baru rupanya.

Teringat nak balik Kedah.

Alahai!.

DeeN said...

HaYaD: Nak balik mananya. Aku memang already there la. Aku bgth siap2 tali ayaq tuh ayaqnya keruh sket, almaklumlah tepi bendang. Oit, nak mai bgth awai2 [sungguh neh]

aNoN: Er..awak.. kalo awak rasa pride awak tuh mahal sgt, takder rasa bersalah pon takpe, cuma berpada2lah. [er..ni betul ke idak neh?] huhuk

KaK W.LiLy:
Hehe.. datang pun. Jemput2. Jgn segan2. Balik kedah, jgn lupa mai sini. :]

arsaili said...

salam..SubhanaAllah..saya suka sunguhh...good for eyes therapy...tenang jer....tapi semuanya beransur2 pergi dihambat 'pembangunan'