12.1.09

BuNGa PoPiKu

Pernah dengar pasal dadah? Tahu apa itu dadah? Mesti tahukan. Pernah dengar / tengok orang hisap dadah? Jual dadah? Beli dadah? Ok lah, jawab dalam hati udah ler.

Aku ada terbaca satu buku .. er..bukan, ekceli satu chapter jer, pasal sistem pengedaran dadah. Hebat giler time baca tuh. Rasa cam aku kursus nak jadi mafia pulak. Takpon nak jadi kartel pengedaran dadah. Cam lumayan jer kejenya kan. Huhuk.

Ok, berbalik pada isi kandungan chapter yg aku baca tuh. Rupanya ramai manusia yang terlibat dalam industri ini [fuh.. industri?]. Meh sini aku nak citer. Kalo yg dah tahu dah tu, kongsi2 la maklumat yg xder dlm nih. Pertamanya jenis org yg terlibat dlm rantaian neh of kos la peladang popi candu kan. Pehtu dia punya pengusaha kilang yg memproses popi candu neh. Pehtu apa lagi kalo bukan pengimport dadah yg telah diproses. Tugas pengimport neh adalah merancang dan menentukan dadah jenis apa yg nak dikomersilkan [chewah]. Pastu depalah yg uruskan pasal pengangkutan ke negara2 yg dah dikenalpasti. Ha. Waktu ni lah diorang suap2 sesiapa yg patut. Dah duit banyak katakan. Selalunya nilai suapan tu memang lumayan habih la. Maka wujud satu lagi jenayah di situ. Huk!

Oh ya, jangan lupa plak peranan si penyeludup neh. Kerja depa antara yg paling berisiko. Diorang juga kene berfikiran kreatif. Iyalah. Ingat senang ker nak bawak masuk menatang dadah tuh ke sesebuah negara. Macam2 cara diorang selalu guna. Selalunya: pakai jet persendirian ataupun komersil. Kadang2 diorang guna jalan laut. Tp paling tak bleh blah kreatifnya bila guna body packing. Si body packing neh kadang2 dari kalangan org pompuan. Biasalah org pompuan kan inesen sokmo. Mesti org tak sangka kan. Kalau orang sangka pun, boleh lepas jugak kadang2. Diorang masukkan menatang dadah tu dalam kondom pastu telan takpun letak kat tempat yg kadang org tak sangka. Er.. malulah aku nak bagitau. Huhuk. Tp diorang lupa, kalo menatang kondom tuh kan cam nipis2 jer. Masuk dlm perut campur ngan asid, tak ke terhakis menatang kondom tuh. Pastu menatang dadah tuh bunuh diorang balik. Overdose beb. Ha. Padan muka. Tak caya tengok citer CSI: Miami. Ade rasanya.

Pastu bila dadah neh dah lepas dari pelabuhan atau imigresen kastam polis bagai, di edar pulak menatang dadah neh kat pengedar utama. Diorang digelar drug trafficker. Oh ya. Aku ingatkan MLM jer ada distributor dealer bagai. Dalam sistem neh pun ada ruponya. Tapi tak pastilah diorang dapat bonus harian ataupun bulanan mahupun tahunan. Tapi kesian kat diorang neh. Er.. kesian? Maksud aku yg selalu kena tangkap pastu kena hukum gantung, puak2 neh la. Yg juak2 kat atas2 tuh inesen habih. Memang bebas terbang camtuh jer. Satu lagi puak2 yg buat part time jual dadah neh. Tapi diorang neh boleh dikatakan practice what they preach. Ya lah, diorang bukan promote produk tuh kat orang len saja. Tp diorang turut menunjukkan apa yg diorang promote tuh betul. So, diorang pakai la sekali menatang dadah tuh [selalunya kalo diorang nak selamat jadiklah informer encik polisi].

Last skali, penulis buku tuh kata by definition, pengguna [?] menatang dadah tuh tak termasuk dalam sistem neh, tp tetap gak ler dikatakan ada share. Bagi aku, betul gak tuh. Maklumlah ikut hukum ekonomi, no demand no supply lah kan.

KaLaM DaLaM HaTi

Yang terlibat dalam sistem2 bagai neh kebanyakan puak2 al kafirun. Dan bukan kat dalam Malaya neh. Aku tak pernah pulak dengar kalo2 kat Malaya ada org jadi peladang berjaya tanam popi candu. Ataupun ada kilang proses dadah terbesar di Sg. Buluh ka, Pasir Gudang ka, Seberang Perai ka. Tapi sungguhpun begitu, yang banyak aku dengar rakyat Malaya ramai yg jadi pengguna setianya. Takdak plak aku jumpa rakyat Malaya yg jadi kaya raya, trillionnaire bagai sebab jadi konglomerat dadah yang berjaya. Isk, tak tau pulak kalo aku jer yg tak tau kan. Isk, isk. Pstt.. tp kan kat kg sejiran aku ada pengusaha pokok ketum yang berjaya.

.

Hmm … korang tentu tahu pasal 12 puak [kalau tak silap aku] yg share tiket neraka jika terlibat ngan kerja berkaitan arak kan? Antaranya penanam anggur [utk dibuat arak], pengilang, pengedar, pekerja, penjual dan of kos pembelinyakan. Yang aku dok membebel kat atas tuh mungkin ada jugak sipi2 sama. Wallahu’alam.

17 comments:

13may said...

Belia Benci Dadah!

:D

Mak Su said...

tak nak masuk puak!

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

eh...

daku suka gak dadah ni...

tiap2 bulan mesti amik...

tiap2 pagi makan skit~

Alex Lacey said...

kalau buleh panadol pun akak tanak telan sbb itu pun suku sakat dadah jugak tu....kekekke....

MasNurin said...

ubat tu pu dadah gak tapi kalu digunakan dalam yang kecik ok. Kesian aku tengok dalam paper cite pasal pompuan2 Melayu yg jadi mangsa sindiket tu..tak tau ler per nasib yang masih dalam tahanan.

debikdebuk said...

Teringat lagi masa Mawi jerit "Belia Benci Dadah" masa dolu-dolu...

Kujie said...

kat CSI siri mana entah lupa dah...dia tikam je budak2 tu keluarkan dadah..eeee...ngeri

hayad said...

macam menarik plak bisnes neh. camne nak jd ejen ek deen? ada tak artikel tu habaq? hahahaha

Anonymous said...

dia tak cerita pasal orang sudup dadah letak lam tuala berjantina basah? pas tu derang ekstrak balik benda tuh?

pasal orang sudup smek dari biatnam guna keranda mayat ashkar amreka yang mati masa perang?

yang guna kayu bergergaji yang ditebuk tengah?

yang buang kat unjam nelayan... nanti dikutip orang belah sini?


nak hapuskan semua nih? hapuskan dulu rasuah... dan carik pulisi yang bijak laksana... bukan main pilih yang nampak ensem taim kawad saja... :P
sian kat orang yang tangan bengkok cam ko.... heheheh....

kenai aku dak??

DeeN said...

aHMaY - a'ah belia benci dadah. Tp ada gak yg suker. Hehe..
Hi, MaY. :D

MaK Su - Ya, supaya selamat dunia akhirat. :D

ZaRa - HeHe, yg itu buleh diterima. Jgn lebey2 tau. ;D

KaKWe - Tp kalo dah tak tahan sakit, kene gak gunenyer. Hikhik..

KaKMaS - Tu la pasal. Ada yg tertipu dan ada gak yg sanggup ditipu. Kena tangkap nangis tak berlagu. Hukhuk.

DeBiK - Er.. tp skang dah tak jerit lagi rasanya. Maybe bz urus majlis 1001 malam kut. HaHaha..

KaKJie - Huhu. Ngeri. Ngeri. Mujur dlm citer jer.

DaYaH - Hang nak jadi ejen? Hmm, nanti aku try check mana diorang punya stokis. Hihiihii .. ;p

aNoN - "Bukan main pilih yang nampak ensem taim kawad saja.."
Hahaha ... setujuuuuuu.

Dari segi penulisan dan gerak ati aku neh rasa macam hang la Po'CHiK. Keskeskeskes ....... :p

DeeN said...

Po'chik: Hoi, hang kutuk tangan aku no. Hampesssss. :p

arsaili said...

salam..Belia Benci DADAH!

Pa'chik said...

kehkehkeh....

DeeN said...

aRSa: Salam, Belia Benci DADAH. Islam Benci DEDAH! Hihi..

Po'CHiK: Hoit!! Gelak, gelak. katok tangan hang satgi, bengkok dua2 sekali. Hikhikhik. :p

Sastri said...

memang lumayan pendapatan dari menjual benda alah ni... tapi berbaloi ke?

DeeN said...

SaS: Berbaloi kalo tak kena tangkap. Kalo dah dicekup, sendiri mau ingat la. Kan, kan. :]

Anonymous said...

sas tanya berbaloi ke tidak? hahah... kalau bisnes tu.. memang besar sesangatnya... memang berbaloi....

risiko nak kena tangkap adalah sangat rendah, derang buleh front dengan macam-macam bisnes...

contoh mudah, hotel kat phuket kebanyakannya bawah jajahan kumpulan mapia lah...

kat sini pun ada...